Prírodná kožušina je moderný materiál s bohatým dedičstvom a oslovuje dizajnérov a spotrebiteľov všetkých vekových kategórií

Na viac ako 64% plánovaných jesenných a zimných módnych prehliadkach v roku 2018 v New Yorku, Miláne, Paríži a Londýne sa predvádzajú kožušiny značiek ako napríklad Alexander Wang, Oscar De La Renta, Dolce & Gabbana, Fendi, Moncler, Roberto Cavalli, Dior, Valentino a ďalší, ktoré vytvárajú a určujú módny smer.

Napriek skutočnosti, že nová zimná sezóna 2018/2019 prináša celú plejádu módnych trendov, vo všeobecnosti je nutné konštatovať, že tieto nie sú úplne nové a súčasní dizajnéri tvoria v obmenách to, čo už bolo niekedy predtým vytvorené a čo sme už videli. Pretrvávajúcim trendom naďalej zostáva  zmiernenie luxusu a bagatelizovanie elegancie.  Klasické obliekanie sa pretvára na obliekanie moderné, hravé a tiež užitočné a pohodlné. Kombinácie dlhého a krátkeho vlasu  zdôrazňujú asymetrické detaily, ako napríklad goliere, manžety, výrazné obruby lemovaní tvári v kontraste s ľahkým ev. robustným štýlom kožušinových kapucní. V módnych siluetách nemôže chýbať ani prehnané a extravagantné tvarovanie postavy. Trend nadmerných plášťov umocňuje i najnovší hit, a to pompézne nadýchané bundy v kombináciách s kožušinami.

Dominantnými naďalej ostávajú i takzvané „kolážové kožušiny“, ktoré sa vyznačujú širším použitím miešaných kožušín. Nízke hodvábne kožušiny sa zmiešavajú napríklad s norkou, líškou, ale i veľmi módnym perím.

Jemné metalické až nadprirodzené prvky vytvárajú i vo svete kožušín pocit moderny.  Asymetrické plášte, bundy, vesty sú často zdobené lesklými prvkami, flitrami, kamienkami, hodvábnym saténom a ponúkajú rafinovanú aktualizáciu uplynulých sezón. K najdominantnejším trendom patrí spájanie kožušín s kožou, alebo so zvieracou potlačou. Stále obľúbené peleríny hlásia svoj veľký návrat na scénu a sú lemované kožušinou.

Len v móde je možný a stále viac žiadaný návrat do čias minulých a súčasná módna tvorba vyniká tiež návratmi k rokom od 40.-tych až po roky osemdesiate, avšak vždy sa riadi heslom -  Intuitívne, inovatívne a inšpiratívne s bezhraničným prístupom k tvorivosti a štýlu.

Zrýchlená, živelná, ale tiež i radostná nálada dnešných dní sa v trendoch nastupujúcej zimy prejavuje predovšetkým v spracovaní kožušinových materiálov ako celistvej súčasti odevov a dominuje najmä v kožušinových bundách a plášťoch. Výrazné goliere, veľké kapucne, nápadné rukávy s objemnými manžetami i v kontrastných farbách sú často vyhotovované i v kombináciách. Namiesto použitia tradičnej textílie sa využíva prirodzené tieňovanie kožušiny a vytvárajú sa modely s efektom pruhu s nádhernou hĺbkou a odrazom prirodzene krásneho sfarbenia kožušiny. Rôzne textúry a kontrastné materiály sú dominantné a napríklad norky a líšky sa zmiešavajú s upravovaným perziánom, rozstrapatenou vlnou, mongolskou jahňacinou a rôznymi farbami kašmíra.  Na scénu sa vracajú modely z materiálov rezaných do pruhov a to tak v plášťoch, ako i stále populárnejších vestách.

Farebnosť kožušinových materiálov je jedným z najhorúcejších trendov novej sezóny a paleta farieb prechádza od jemných a matných tónov až po veľmi intenzívne nasýtené tóny.

Len kožušnícke remeslo po celú dobu svojej existencie neprešlo k masovej výrobe a naďalej ostáva remeslom ručným, náročným, vždy však i inovatívnym a kreatívnym a výsledkami svojej práce tiež krásnym až očarujúcim.

MÓDNE TRENDY 2018/2019